• Onze veteranen

Old footballers never die! Over de veteranen van VV Drachten

Een veteraan heeft veel ervaring. En dat is bij de veteranen van VV Drachten niet per se op het gebied van voetbal. Het is een allegaartje aan voetballers die in een vroeger leven ‘hoog’ hebben gespeeld. Of niet. De sfeer is allesbepalend. Elke woensdag rond 19.45 verzamelen we ons in het clubhuis op sportpark De Peppel, worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld en gaan we richting de kleedkamer. We begroeten Mahmoud Bahrami - ook veteraan, materiaalman van de club, voormalig linksback van het nationale elftal van Iran onder 21 jaar - en verkleden ons. We gaan naar het kunstgrasveld, drie veteranen lopen zich serieus in, de anderen schieten wat op goal en dan gaan we los.

We hebben ze allemaal in ons team: de te-laat-komer, de vaak geblesseerde, de te jonge veteraan, de te oude veteraan, de derde helft-uitblinker, de aansteller, de schreeuwer, de schopper, de luie voetballer en de technicus. Maar we hebben altijd behoefte aan nieuwe veteranen, dus twijfel niet en kom eens kijken of vrijblijvend meetrainen. Qua leeftijd zit je bijna altijd goed, de jongste veteraan is 45 jaar, de oudste 78.

Hesjes tegen de niet-hesjes

Al minimaal twintig jaren spelen de hesjes tegen de niet-hesjes. Na de indeling - het is altijd weer een verrassing wie op komt dagen, meestal zijn we met een man of 15/16 - gaan we los. Omdat we trainen zonder keepers hebben we twee afwijkende spelregels: scoren met je voet mag alleen als je de bal eenmaal raakt. Aannemen en dan scoren mag niet, want dat is tweemaal raken. En als je scoort met het hoofd pak je twee punten voor je team. Kortom, het is vijf kwartier gezellig met de mannen bewegen, en na afloop drinken we een biertje. Ook de man achter de bar wordt op onze trainingsavond door ons team geleverd.

45+-toernooien

Gemiddeld tien keer per jaar spelen we op vrijdagavond een 45+-toernooi. Dit initiatief is ooit genomen door Jaap van der Heide en we kunnen spreken van een succes. Het veteranenteam bestaat uit 8 - 10 spelers. De toernooien brengen ons naar ONB, ONT, De Sweach, Drachtster Boys, Ureterp, Rottevalle of Drachtstercompagnie. Er wordt gestreden om een bokaal en na afloop is er bier, vaak haring, een verloting met vleesprijzen of een deur en/of een artiest.

Onze sponsor: Security Noord

Voor de toernooien dragen we fraaie kleding van onze sponsor: Security Noord Nieuwenhuis, hét beveiligingsbedrijf van Noord-Nederland.

Je bent welkom om eens langs te komen of om mee te trainen,

Henk Vaartjes                                                  Jaap van der Heide

Alfred King                                                      Alphons Lunter

Anne Doddema                                                Mahmoud Bahrami