• We zitten tussen Kerst en Oud en Nieuw. Hét uitgelezen moment terug te kijken op een bewogen 2020. Het helpt dat op moment van schrijven storm en regen niet echt motiveren om de deur uit te gaan. En waarheen dan ook?

  De extra maatregelen zo vlak voor kerst vielen voor velen zwaar. Laat het een troost zijn dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, wie of wat we ook zijn. Het heeft dan ook geen enkele zin alleen maar te denken aan wat we niet kunnen doen. Beter jezelf te richten op wat er allemaal nog wel kan.

  Op deze ‘derde’ Kerstdag zal ik vast niet de enige zijn die zit uit te buiken. Alweer een plus op de Corona-kilo’s…  De afgelopen Kerst hebben we er met z’n allen het beste van proberen te maken, tegelijkertijd waren de kerstdagen bijna symbolisch voor dit afgelopen jaar: Niet traditioneel met vrienden en familie uitgebreid tafelen en toch ook wel weer prima, zij het wat intiemer. Hoe lang is het laatste feestje eigenlijk geleden?

  Wie mij aan het begin van dit jaar had verteld dat het vorige en huidige seizoen door een virus platgelegd zouden worden, dat men met mondkapjes bij de Dirk zou rondlopen en er door de regering een grens aan mijn verjaardagsvisite zou worden gesteld, diegene had ik voor gek verklaard.

  Of dat we in 2020 bijna niet aan voetballen zouden toekomen? Voor mijn gevoel zijn we op dit moment nu juist allemaal toe aan een lekker potje voetballen in teamverband en slap ouwehoeren langs het veld. Niets is minder waar, we zijn in een verscherpte Lock-down gegaan tot -in ieder geval- 19 januari 2021.

  Wat betekent dit voor de club? De club drijft voor een groot deel op de kantine inkomsten. Die vallen nu volledig weg. Dat is natuurlijk een forse aderlating. Als bestuur hebben we de moeilijke taak om een club te besturen in een tijd die nergens mee te vergelijken is. Was er in de eerste Lock-down een financiële tegemoetkoming en werd de veldhuur ingetrokken, nu trainen we door en gaan de daarmee gepaard gaande kosten ook door.

  Natuurlijk zijn onze ‘problemen’ slechts bijzaak. Maar voetbal is voor velen wel een belangrijke, zo niet de belangrijkste bijzaak.

  Deze bijzondere tijd brengt voor ieder heel veel ongemak en erger met zich mee. Dat geldt voor de werksituatie, voor de thuissituatie en voor de dagelijkse dingen die gedaan moeten worden. Omdat deze crisis toch al zo lang duurt en er nu in ieder geval vijf weken lang nog meer van ons wordt verlangd, is het onvermijdelijk dat spanningen van- en tussen mensen zullen oplopen.

  Het is belangrijk dat er daarvoor een uitlaatklep is waar je op terug kunt vallen. Eén van de belangrijkste uitlaatkleppen is sport, in ons geval voetbal. Het is pure, noodzakelijke ontspanning, waarbij de accu weer kan worden opgeladen. Met wekelijkse trainingen, een wedstrijd en natuurlijk -voor de senioren- de derde helft. Ook de kleedkamer zal door deze groep worden gemist.

  De Lock-down en alles wat dit met zich meebrengt raakt ook de jeugd: Het gemis van sociale contacten, in maart en april niet naar hun favoriete sport mogen en nu zelfs opnieuw niet naar school. Velen hadden verwacht dat kinderen dat laatste wel prima zouden vinden, maar dat bleek bij de vorige Lock-down al anders. De meeste kinderen wilden juist graag weer naar school om te leren en natuurlijk ook om hun klasgenootjes te zien. Thuis zitten bij ouders of verzorgers die door de Lock-down misschien niet in hun beste doen zijn, levert de nodige spanningen en soms ook ongewenste situaties op.

  Gelukkig kunnen jongeren sinds mei wel weer in groepen sporten. Bij onze club wordt daar dankbaar en veel gebruik van gemaakt. Doordeweeks zijn er de trainingen die er altijd al waren. In het weekend kunnen onze jeugdleden bij ons terecht voor een aanbod van onderlinge wedstrijdjes, speciaal georganiseerde activiteiten door onze voetbalschool en meer.

  Onze vrijwilligers doen er alles aan -en met succes- om de kinderen een zo leuk mogelijk programma te bieden zodat zij zich echt even kunnen uitleven. De komende dagen organiseren we voor al onze jeugd het “Winterspektakel”. Vanwege Corona hebben we besloten voor het familie-zaalvoetbaltoernooi uit te wijken naar ons Kunstgras.

  Dit alles brengt natuurlijk heel veel werk met zich mee. Dat wordt niet altijd gezien, maar we mogen onze handen dichtknijpen met ons jeugdbestuur, de trainers en de leiders. En dat dóen we. We kunnen het alleen nooit te vaak laten merken.

  We willen via deze weg onze grote groep vrijwilligers bedanken voor hun inzet en meedenken in deze vreemde tijd en de uitdagingen die dit voor de club met zich meebrengt.

  We willen ook heel graag onze trouwe sponsoren bedanken. Op dit moment is alweer ruim 95% van de sponsorgelden binnen en dat in deze tijden! En onze sponsorcommissie blijft maar nieuwe sponsoren binnenhalen. Fantastisch!

  Tenslotte is ook een bedankje voor al onze leden op zijn plek. We zijn niet de grootste club in de omgeving, maar Drachten is wel  een hechte club. Deze binding zal ons er doorheen helpen. Wanneer er moeilijke tijden zijn staan we als één achter onze club.

  Begin 2021 zien we iedereen weer graag terug voor hopelijk een goede nieuwe start. Normaal gesproken vieren we het nieuwe jaar met ons Snerttoernooi, gevolgd door de nieuwjaarsreceptie. Dit jaar dus niet.

  Wat dit jaar ook niet zal plaatsvinden is het feest rondom ons honderdjarig bestaan. We vinden dat dit jubileum zo bijzonder is, dat we dat willen kunnen vieren met al onze leden en iedereen die ons een warm hart toedraagt. En dat gaat nu niet. Maar er komt zeker een groots feest!

  Voor wat betreft de competitie heeft de KNVB plannen liggen om alsnog een competitie te spelen, maar dan in afgeslankte vorm. Deze zou dan wel doorlopen tot eind juni, wat zo’n twee maanden langer is dan in normale omstandigheden. Twee maanden langer voetballen met lekker weer is dan weer iets leuks om naar uit te kijken. We zullen zien of dat straks gaat lukken.

  Laten we hopen dat de nu genomen maatregelen echt hun vruchten afwerpen en dat na 19 januari weer meer mogelijk zal zijn, ook op het gebied van sport. We zijn allemaal toe aan een beetje warmte en verbondenheid die ik nu in ons gezellige clubhuis mis. Ik hoop dat we elkaar hier binnen niet al te lange tijd weer kunnen ontmoeten. Tot die tijd vraag ik jullie een beetje naar elkaar om te kijken. Let op je naaste(n), je vrienden, jezelf en geniet van de mooie dingen.

  Namens het bestuur dank ik iedereen voor haar of zijn inzet. Ik wens iedereen alvast

   

  een gelukkig en vooral gezond 2021!

   

  Durk Meijer, voorzitter

  PS. Hoewel er dit jaar geen nieuwjaarsreceptie is, zal de uitreiking van de Martinus Keuning-bokaal voor de vrijwilliger van het jaar wel plaatsvinden. Houd daarvoor onze social-media kanalen in de gaten.