• Dit jaar voetballen de meiden en vrouwen vanaf O17 van vv Drachten, Drachtster Boys en SC Boornbergum met gezamenlijke teams in de competitie: ST Drachten/Drachtster Boys/SC Boornbergum. Een samenwerking die goed bevalt, zo goed, dat nu gedacht wordt aan een verdergaande samenwerking: een SVO, Samenwerkende Vrouwen Opleiding.

  Hoewel vrouwenvoetbal al jaren in de lift zit, gaat het met het ledenbestand bij de meiden en vrouwen op en neer. Dat is een bekend gegeven bij meiden- en vrouwenvoetbal: omdat nog steeds het aantal leden achterloopt bij de de jongens en mannen, vallen er eerder teams weg omdat er meerdere voetbalsters tegelijkertijd stoppen. Als een team met veel pijn en moeite 'overeind' gehouden kan worden, gaat dat vaak ten koste van de motivatie van de blijvende speelsters. En zo ontstaat vaak een vicieuze cirkel.

  ST

  Het gaat het ene seizoen dus beter dan het andere. In gesprekken tussen verantwoordelijke staf- en bestuursleden van Drachten, Drachtster Boys en Boornbergum kwam al snel het besef: we hebben vaak dezelfde problemen. Waarom, zo ontstond de gedachte, zouden we elkaar dan nog langer beconcurreren? Is het niet tijd om de handen ineen te slaan en ervoor te zorgen dat de meiden en vrouwen lekker kunnen blijven voetballen, zonder zich zorgen te maken over het voortbestaan van hun team?

  Drachtster Boys en Boornbergum werkten al samen in een ST (Samenwerkende Teams). In maart 2022 volgden gesprekken tussen de drie clubs voor verdergaande samenwerking met vv Drachten, na positieve geluiden bij de speelsters. Toen Drachtster Boys/Boornbergum Vrouwen 1 plotseling zonder trainer kwam te zitten, reikte vv Drachten de helpende hand -terwijl het nota bene een concurrent in de competitie was- en trainden de vrouwen van Drachtster Boys/Boornbergum met Drachten. Een samenwerking die prima beviel en dus in het seizoen 2022/2023 officieel werd gemaakt onder de naam ST Drachten/Drachtster Boys/Boornbergum vanaf de MO17-categorie. Het betekent dat er nu een Vrouwen 1 en Vrouwen 2 bestaat onder die naam (waarin speelsters van alle drie de clubs zijn gemixt), een MO20 dat bestaat uit speelsters van Boornbergum en Drachten, een MO17 dat bestaat uit speelsters van Drachtster Boys en een MO15 dat bestaat uit speelsters van Drachten. Waar nodig en gewenst kunnen speelsters voor andere teams uitkomen, en kan het dus gebeuren dat een speelster van vv Drachten een Drachtster Boys shirt aantrekt -en vice versa.

  Naast alle praktische zaken die er geregeld moeten worden bij een ST, zijn er een aantal nadelen. Zo kunnen in het programma Voetbal.nl -ook gekoppeld aan het wedstrijdoverzicht van deze site- teams niet bij meerdere clubs staan. Het is de reden waarom in die populaire app de wedstrijden van onze vrouwenteams zijn verdwenen -die staan bij vv Drachten. En het ontbreekt met de 'verzamelnaam' ST vv Drachten/Drachtster Boys/Boornbergum wel aan een eigen identiteit.

  SVO

  Reden waarom de werkgroep die zich bezighoudt met de samenwerking -de namen staan hieronder- de meiden en vrouwen van de ST na een onderling wintertoernooi afgelopen vrijdagavond 13 januari hebben voorgesteld om een stap verder te zetten: van een ST naar een SVO, een Samenwerkende Vrouwenopleiding. Het gaat dan in ieder geval om de categorie vanaf MO15. Bij een SVO blijven de meiden en vrouwen altijd lid van de 'moedervereniging', er komt dus géén nieuwe club met eigen leden, velden en/of clubhuis. Maar bij een SVO kun je wel:

  voetballen onder een eigen naam (SVO ....);

  voetballen in een eigen tenue;

  met een eigen vermelding op voetbal.nl;

  met een eigen identiteit, dus niet meer met 'ST<lange naam>'.

  Binnen de SVO hopen we dat de 'vijver' groter wordt waardoor teams beter overeind gehouden kunnen worden, en waarin we als clubs profiteren van elkaars deskundigheid. De KNVB heeft zich eerder al groot voorstander getoond van dit soort samenwerkingen, en de komende jaren zullen we er nog genoeg zien. De aanwezige speelsters toonden zich op vrijdagavond in ieder geval zeer enthousiast en sommigen gingen meteen brainstormen over naam en kleur van het nieuwe tenue.

  Genoeg te doen

  Er is tot die tijd nog genoeg te doen. De SVO is geen experiment: als je eraan begint, is het sowieso voor drie jaar. Er moeten veel, heel veel afspraken gemaakt worden, er moet een bestuur komen, nieuwe sponsoren gezocht, er moeten shirts komen. De twee belangrijkste ingrediënten zijn er: het enthousiasme bij de meiden en de wil van de verschillende clubs om eruit te komen. Dat laatste is misschien nog wel de grootste winst: het constructieve overleg tussen vv Drachten, Drachtster Boys en SC Boornbergum. We zullen jullie de komende tijd zo goed mogelijk op de hoogte houden.

  Voor meer info voor het project 'Van ST naar SVO'  kun je contact opnemen met bestuurslid Conrad Berghoef (namens Drachtster Boys)

  Leden werkgroep:

  • Déan Hofhuis
  • Durk Meijer
  • Cor Wigmans
  • Johan van der Wal
  • Reino Rispens
  • Sietze Akkerman
  • Conrad Berghoef

  Samen sterker: met de meiden en vrouwen naar een SVO 1