• Beste leden,

Deze periode zullen wij ons altijd blijven herinneren. Wie had gedacht dat we ons jubileumjaar zo zouden starten… Want inderdaad, 21 april 2021hopen we ons 100-jarig jubileum te vieren.

Het covid-19/corona-virus hield en houdt ons nog in een stevige greep. Om de uitbraak in te dammen ligt het openbare leven door maatregelen van de overheid grotendeels stil. We hopen dat leden, vrijwilligers en hun familie in goede gezond verkeren. Voor diegenen die op wat voor manier te maken hebben met het virus: beterschap en veel sterkte.

Deze crisis treft ook v.v. Drachten. Niet meer kunnen trainen en voetballen is al erg genoeg, laat staan dat we elkaar momenteel niet meer ‘face to face’ kunnen ontmoeten. Vooral dit laatste is bijzonder vervelend. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat gezondheid het allerbelangrijkste is, maar financieel heeft deze crisis voor ONZE mooie club ook de nodige consequenties. Gelukkig kunnen we een stootje hebben.

Herstart

Wekenlang lagen de voetbalvelden er stil bij vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Maar we mogen nu de verenigingsactiviteiten weer voorzichtig opstarten: op dinsdag 21 april 2020 heeft het kabinet besloten dat jeugd tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 18 jaar vanaf 29 april weer georganiseerd en beheersbaar mag gaan trainen.

Kinderen tot en met 12 jaar (basisschoolleeftijd, t/m onder 13 leeftijdscategorie) mogen weer komen trainen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar (voortgezet onderwijs, onder 14 t/m onder 19 leeftijdscategorie) is dit ook toegestaan mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Dit vraagt veel discipline. We zullen in ieders belang met het (jeugd-) bestuur toezien op naleving van de regels.

We starten aanstaande donderdag, 30 april, met de trainingen voor de jeugd. Na de persconferentie van de minister-president is er uitgebreid video-overleg geweest tussen onze HJO, bestuur en jeugdcommissie, maar ook met de KNVB, het sportbedrijf, gemeente en andere verenigingen. We hebben het (lange) weekend gebruikt om de trainingen voor te bereiden, schema’s te maken en nadere maatregelen te nemen. Inmiddels zijn op verschillende manieren de voorwaarden, tijden en strikte regels gecommuniceerd naar de jeugdleden.

Velden gesloten

De kunstgrasvelden zijn alléén open voor georganiseerde trainingen van de voetbalvereniging Drachten. Een balletje trappen met vrienden/vriendinnen is nog steeds niet toegestaan. De maatregelen laten dat nog steeds niet toe.

Trots

Tijdens deze verplichte competitiestop gebeurt er op de achtergrond best veel. Hoe mooi is het dat veel jeugdleden hun beste beentje voorzetten met de VTON-challenge. Een compliment ook voor onze HJO, Richard Jellema, de jeugdcommissie en de trainers/leiders, die in zo’n korte tijd een goed doordachte herstart van de trainingen mogelijk maken.

Ook ben ik trots op onze leden. We krijgen vooral begripvolle reacties en steunbetuigingen. Samen zijn we v.v. Drachten. Vooral nu!

Natuurlijk missen we ook de opbrengsten van het clubhuis, maar hoe prachtig is het te zien dat de voorraad die over datum dreigde te raken binnen een week na de oproep volledig is verkocht. Ook wel het vermelden waard: deze voorraad was niet bijzonder groot, doordat de clubhuiscommissie niet met onnodig grote voorraden werkt.

Deze week starten ook de gesprekken met een aantal kandidaten voor de vacature van hoofdtrainer. We zijn nog altijd een club die ook trainers trekt. Er waren betrekkelijk veel serieuze kandidaten. We hebben een selectie gemaakt van drie trainers, waar we het gesprek mee gaan voeren.

Ook al moet het overleg “op afstand”, de verschillende commissies voor het jubileumfeest zijn druk met de voorbereiding. Er zijn nog commissies die best wat extra hulp kunnen gebruiken. En hebben jullie trouwens al eens op de hernieuwde website gekeken? Hij ziet er fantastisch uit.

Omkijken

Wij weten dat sommige supporters en vrijwilligers nu weinig mensen spreken. Dat  maakt deze crisis voor hen extra zwaar. We roepen daarom onze leden, vrijwilligers en supporters dan ook van harte op om naar elkaar te blijven omkijken. Bel, mail en app elkaar. Zodoende blijft onze fantastische club levend, zonder actief te voetballen.

Een andere categorie die het nu deels zwaar heeft zijn onze sponsoren. Zij zijn altijd goed voor ons geweest, laten we hen nu niet vergeten! Als het even kan, koop bij hen.

Tot slot

We wensen jullie allemaal geduld om deze situatie door te komen. Daarnaast hopen we dat Corona ieders deur voorbijgaat of anders niet te ernstig zal zijn.

Laten we hopen dat straks het virus beheersbaar is en we het normale leven weer kunnen en mogen oppakken. En dat er dan natuurlijk weer zo snel mogelijk door iedereen gevoetbald mag en kan worden!

Tot gauw,

Durk Meijer, voorzitter