FaceBook  Twitter

Op een winderig sportpark moest Drachten vandaag aantreden tegen Franeker, dat evenveel punten bij elkaar gespeeld had als Drachten. 28 punten uit 16 wedstrijden. Drachten had de eerste helft de harde wind in de rug en dat noopte Drachten om de bal lekker laag te houden. Drachten speelde een goede eerste helft en gaf bijna geen kansen weg aan Franeker. Drachten kreeg twee prima kansen om de score te openen en dus op voorsprong te komen.

Eerst was het Anton Vredevoort die vrij voor de keeper gezet werd, maar te lang treuzelde , waardoor de keeper nog kon ingrijpen. Vlak voor rust ontsnapte Franeker wederom aan een achterstand.  Uit de hoekschop van Yorn Sikkenk werd de bal door een speler van Franeker van richting veranderd, waardoor deze via de onderkant lat het veld weer inspatte. Vlak daarvoor schreeuwde heel Drachten om een strafschop, toen een speler van Franeker de bal tegen de hand geschoten kreeg in een scrimmage.

In de tweede helft was Drachten duidelijk de betere ploeg. Franeker probeerde met lange ballen voordeel te halen van de harde wind mee, maar de verdediging van Drachten gaf geen krimp. Drachten liet de bal goed rond gaan, zocht elke keer de vrije man en combineerde een aantal keren goed door de verdediging heen. Uit een van de vloeiende aanvallen scoorde Drachten de verdiende 0-1. De aanval begon met een combinatie tussen Anton Vredevoort en Yorn Sikkenk en eindigde bij Kasper Dekens, die de bal rustig binnenschoof. Franeker probeerde hierna wat terug te doen en dat lukte hun ook uit de enige goede aanval. Een voorzet werd bij de tweede paal binnen gekopt door       Ymke Brijker, volgens de assistent-scheidsrechter in buitenspelpositie, doch scheidsrechter van der Kap wilde daar niets van weten. Franeker dacht nu door te kunnen drukken maar kreeg de deksel op de neus. Weer legde Drachten een vlotlopende aanval over drie schuiven op de kunstgrasmat. Weer waren Anton Vredevoort en Yorn Sikkenk erbij betrokken en nu was Sven-Eric Spinder het eindstation, die de 1-2 binnen prikte. Vlak voor tijd werd het zelfs 1-3 door Wim Lunter, toen weer een 1-2 combinatie door het centrum van de verdediging bij hem eindigde en hij de bal in een leeg doel kon tikken. Nu vlagde de assistent-scheidsrechter van Franeker voor buitenspel, maar ook hier wilde de scheidsrechter niets van weten. Al met al een dik verdiende overwinning voor Drachten dat hiermee weer aansluiting heeft gevonden met de top van de derde klasse, door de nederlaag van Bolsward tegen Nicator en het verlies van Geel Wit tegen Oerterp.

Zondag 26 maart speelt Drachten thuis tegen Geel Wit om 15.00 uur

Tom de Groot

FaceBook  Twitter