FaceBook  Twitter

De wind kan Drachten niet van de volle winst afhouden.

Na het gelijke spel van vorige week zaterdag was het zaak om de opgaande lijn vast te houden tegen het altijd moeilijk te bespelen FFS, de ploeg van trainer Slobadan Smiric. Drachten had maar 1 puntje meer, dus een overwinning zou Drachten wat meer lucht geven.

Drachten begon wat afwachtend en liet FFS even uitrazen. Langzamerhand nam Drachten het heft in handen en creëerde het een aantal mogelijkheden. In de 4e minuut was Drachten gevaarlijk, toen Anton Vredevoort, uitgeweken naar de linkerkant de bal kon voorzetten. Rechtsbuiten Menno Boonstra was net te laat om de bal in te tikken.  In de 11e minuut kon FFS juichen toen een voorzet van de linkerkant voor de voeten kwam van Age van der Velde, die de bal met binnenkantvoet binnentikte. Drachten bleef rustig en schakelde een tandje hoger. De balsnelheid ging omhoog, waardoor FFS steeds meer achteruit moest. In de 20e minuut begon laatste man Yorn Sikkenk aan een rush door het midden en combineerde met Anton Vredevoort. Hij kwam net even een teentje tekort om de bal langs de laatste  man van FFS te tikken, wat hem een vrije doorgang op keeper Nico Pijlman zou opleveren. Nu kon de laatste man de bal nog weghalen. In de 22e minuut werd Anton Vredevoort op links weggestuurd. Zijn harde lage voorzet leek een prooi te worden voor de keeper, doch die liet de bal los, Hessel de Vries kon net niet meer reageren, waardoor de bal alsnog weggewerkt kon worden.

In de 25e minuut mocht Hessel de Vries een hoekschop nemen. Hij draaide hem richting doel, waar keeper Nico Pijlman er niet bij kon. De inkomende Jesmer Slot kopte de bal prima binnen en zette Drachten daarmee naast FFS 1-1. Drachten liet de bal goed rondgaan en speelde elkaar strak in de voeten aan, met hier en daar een diepe bal. In de 34e minuut gaf Yorn Sikkenk zo’n lange bal, die over de verdediging heen viel voor de voeten van de attente Anton Vredevoort die de bal keurig over keeper Nico Pijlman in het doel lobde en dus Drachten op voorsprong zette, 1-2. FFS probeerde het met lange ballen, gebruik makend van de harde wind, doch Drachten had de zaak achterin goed op orde en gaf niets weg.

Ruststand 1-2.

In de 2e helft nam Dachten direct het initiatief en dat resulteerde in vijf minuten tijd in een 1-4 voorsprong. In de 50e minuut kon  Menno Boonstra, nu spelend als rechtsachter, een voorzet geven op Hessel de Vries, die de bal goed controleerde. In plaats van zelf te schieten legde hij de bal af op de vrijstaande Anton Vredevoort, die de bal net naast schoot. Het was echter uitstel van executie.  In de 51e minuut verslikte keeper Nico Pijlman zich in de bal en verloor deze aan Anton Vredevoort. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Hessel de Vries, die rustig bleef en de bal over keeper Nico Pijlman in het lege doel schoot, 1-3. Vanaf de aftrap veroverde Drachten de bal. Ties Vonk werd aan de linkerkant gevonden die een harde en strakke voorzet afgaf op Anton Vredevoort, die de bal hard binnenschoot en hiermee Drachten op 1-4 zette. FFS probeerde hierna nog terug in de wedstrijd te komen door vooral met lange ballen te werken, doch dit leverde voor Drachten geen gevaar op. Keeper Guido Wilming moest nog twee keer in actie komen op vrije trappen van FFS, net buiten de zestien, maar beide ranselde hij uit het doel. In de 74e minuut nam Yorn Sikkenk de uittrap die over alles en iedereen een zeilde en waardoor Anton Vredevoort alleen op keeper Nico Pijlman af kon gaan. Hij schoot de bal echter naast het doel van FFS. In de 85e minuut nam Drachten verder afstand. Rechtsback Menno Boonstra gaf een pass op de ingevallen Michel Tjoelker, die een prima voorzet gaf op Anton Vredevoort, die deze kans niet aan zich voorbij laat gaan en de bal rustig langs de keeper in het doel schiet en dus 1-5 aantekent. Nog was de koek niet op voor Drachten. In de laatste minuut zette Ties Vonk en Michel Tjoelker op rechts goed door, veroverde de bal en legde de bal terug op de voor Jesmer Slot ingevallen Jouri Brouwer. Hij had alle tijd om de hoek uit te kiezen en scoorde met een schuiver de 1-6.

Volgende week gaat Drachten op bezoek bij Zwaagwesteinde om 14.00 uur.

Tom de Groot

FaceBook  Twitter