De laatste weken helaas geen berichten van onze JO17-1, dus de hoogste tijd voor een update.
De afgelopen weken is er wisselend gepresteerd.
Een maand geleden werd er moeizaam thuis met 1-0 van SC Stiens JO17-1 gewonnen in een slechte wedstrijd.

Daarna volgde een enerverend potje in en tegen Akkrum JO17-1 en werd het onterecht 1-1. In de allerlaatste minuut leek Drachten te scoren. De keeper liet een vrije trap van Erwin glippen en de bal leek over de doellijn. De scheidsrechter floot en gaf doelpunt aan (ook de keeper van Akkrum dacht dit, want die trapte de bal al richting middenlijn). Toch gaf de scheidsrechter uiteindelijk op appel van de grensrechter, die er notabene veel verder dan hij vandaan stond, geen doelpunt.  Gemarchandeer van de bovenste plank en hopelijk heeft deze scheidsrechter binnenkort doellijntechnologie op zijn Iphone die hij meerdere keren onder de wedstrijd meende te moeten raadplegen (binnenkort een campagne voor scheidsrechters van de KNVB “Op het voetbalveld ben ik offline”….).
De thuiswedstrijd tegen koploper Leeuwarder Zwaluwen JO17-1 was een zware teleurstelling. Redelijk spel, maar Drachten scoorde tot dan toe erg moeilijk en dus wisten “de Sweltsjes met een paar gerichte uitvallen te profiteren en is toch wel de terechte koploper tot nu toe.
Vorige week uit bij ONT JO17-1 werd dan eindelijk de stijgende lijn ingezet. Het werd onder zware regenachtige omstandigheden een keurige 1-4 overwinning.

Dan afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen Boso Sneek JO17-2. De voortekenen waren niet zo gunstig… De kledingtas werd vergeten en dus moest uw verslaggever in sneltreinvaart naar Sneek om de tas een half uurtje voor de wedstrijd af te leveren. Gelukkig liep alles wat uit door overvolle kleedkamers, maar de spelers (en begeleiding) waren ondertussen wel koud tot op het bot, want het was erg guur. De warming-up was echt wel nodig en toen de jongens er klaar voor waren en de yell al geschreeuwd was, werd pas duidelijk dat beide teams in het wit-zwart speelden. Sneek moest dus nog in gele reserveshirts gehesen worden. Om warm te blijven zette aanvoerder Jesse nog maar eens de yell in en eindelijk mochten ze uit de startblokken. En of ze dat deden!!!

Dit vv Drachten JO17-1 was vandaag een genot om naar te kijken. Ondanks de kou en het zeer snelle (oud type dat nog wel even herinneringen deed oproepen…) kunstgrasveld speelde Drachten een hele puike partij en alles leek eindelijk op z’n plaats te vallen. Sneek stond tot dan toe maar 1 puntje lager, maar dat was absoluut niet te zien. De doelpunten vielen als rijpe appelen voor Drachten en het ene was nog mooier dan het andere.
Al in de 5e minuut haalt Borre keurig op rechts de achterlijn, geeft voor en Karim springt heel hoog en kopt schitterend in de linkerbovenhoek raak. Een paar minuten later identieke situatie: Borre komt op rechts door, geeft nu strak laag voor en Martijn kan de 0-2 binnenlopen. In de 20e minuut even een kleine kink in de kabel: Sneek komt de eerste keer door en de spits lepelt de bal over keeper Jesse binnen: 1-2. Even een sprankje hoop bij Sneek, maar dat werd snel gedoofd: Wederom een voorzet van Borre en ditmaal loopt linkerspits Pieter de bal binnen: 1-3. Meteen daarna een goede pass van Matthijs op Erwin, die zich keurig vrijspeelt tussen een aantal spelers en 1-4 maakt. Op een pass van Pieter is het vervolgens weer spits Martijn die nu helemaal los is en 1-5 scoort. Kelvin sluit nog af met een afstandsschot dat net doel mist.
In de 2e helft valt Jay in voor Matthijs. Drachten pakt na een minuut of 10 de draad van de 1e helft weer op en de 1-6 is een kopie van het tweede doelpunt: Borre voor, Martijn tikt zijn derde van vandaag binnen. Een paar minuten later is het Karim die zich na een fout van de achterhoede keurig vrij kan spelen en de 1-7 aantekent.
Lykele en Jochem komen er vervolgens in als spits voor Martijn en middenvelder voor Karim. Ze voegen zich moeiteloos in en Drachten blijft doorgaan, maar mist ook de nodige kansen (o.a. Pieter, Jochem en Lykele). Jochem scoort nog na een hoekschop van Erwin, maar de scheidsrechter keurt de goal af vanwege hinderen van de keeper, wat alleen hij zag…maar goed, het was koud en verder floot hij een prima partij.
De spits van Sneek zorgt toch nog even voor een kleine dissonant door toch keeper Jesse weer te passeren: 2-7. Maar 5 minuten voor tijd gaat verdediger Davey goed door, speelt zich vrij en schiet keihard de 2-8 tegen de touwen. Uiteindelijk mag rechterspits Borre ook nog zijn doelpuntje meepikken. Het publiek scandeert tien, tien, tien….maar deze schande blijft de “Dúmkefretters” bespaard. Het eindigt met 2-9.

Een prima overwinning en vv Drachten O17-1 weet gelukkig eindelijk wat scoren is. Inmiddels staat Drachten op een keurige 3e plaats in de competitie en is er wellicht uitzicht op een periodetitel. Met dit team en het spel van deze wedstrijd is dat zeker niet onmogelijk!