FaceBook  Twitter

De start van het seizoen zit er inmiddels op voor de O17-1 (voorheen B1) van vv Drachten. Onder leiding van (hoofd)trainer Dennis Hardenbol, (assistent)trainer Wietse Wedman en leider Barry Goeree (met Rixt Dekens voor de administratieve ondersteuning) is er

gestart met een behoorlijke selectie van 17 man, maar momenteel zijn er al 2 geblesseerden (Thomas en Matthijs).
Dennis en Wietse hebben een goede en gemotiveerde groep jongens bij elkaar en het begin van het

In de bekercompetitie werden wisselende resultaten behaald. In de 1e wedstrijd van het seizoen werd SJO JV Oostenburg uit Oosterwolde met 4-0 ruim verslagen. De 2e wedstrijd uit tegen RWF werd in een draak van een wedstrijd een bloedeloze 0-0, hoewel de meeste spelers inmiddels terug waren van vakantie was het (misschien door het mooie weer?) niveau op z’n best “zomeravond” kaliber.
Om door te gaan moest er ruim van Drachtster Boys O17-2 gewonnen worden in de laatste (op verzoek van Drachtster Boys eerder uitgestelde) wedstrijd. Het werd thuis helaas, in wel een goede en spannende wedstrijd, 0-0, waardoor Oostenburg door is in de bekercompetitie.
In de wandelgangen (uw verslaggever was niet aanwezig en heeft het helaas niet met eigen ogen kunnen zijn) wordt nog wel gefluisterd (en zelfs door insiders wel ook iets luider geroepen…) dat Drachtster Boys wel 5 spelers van hun O17-1 selectie in deze doordeweekse wedstrijd had meegenomen……

De competitiestart vorige week zaterdag 3 september was tegen Frisia O17-2. Op het eigen hoofdveld was het bij een heerlijk zonnetje een goede wedstrijd van Drachten. Frisia kreeg vrijwel geen kansen en Drachten behaalde een regelmatige 5-0 overwinning en had de eerste 3 punten in de tas.

Vandaag stond dan de 2e competitiewedstrijd op het programma en wel om 09.00 uur ’s ochtends in het kleine, landerige Friese stadje IJlst onder de rook van Sneek. Trainer Dennis had zijn spelers geïnstrueerd om 7 uur ’s ochtends aanwezig te zijn voor vertrek, waarschijnlijk in de veronderstelling dat IJlst een metropool is met ellenlange files in het weekend ofwel om zijn spelers op tijd wakker en bij de les te krijgen.
Dennis zelf deed het iets rustiger aan, maar om 7.15 uur werd vertrokken om vervolgens om 7.50 uur aan te komen in IJlst dat nog volledig in rust was. De spelers, leiding en meegereisde ouders konden genieten van de “melktap”, het mooie weer, de prachtige dauw op de velden en de snel opkomende zon. De kantine zou nog lang niet opengaan, maar gelukkig paste de hele ouderschaar in de bestuurskamer, waar de “Mahmoud” van IJVC inmiddels de eerste voorbereidselen voor een drukke voetbaldag trof en ook tijd wist te vinden een kop koffie voor een ieder te zetten.  
Zo konden wij langzaam wakker worden samen met de eerste gearriveerden van de IJVC staf. De O17-1 van IJVC was nog in geen velden of wegen te bekennen, maar Dennis was inmiddels met de jongens de wedstrijdbespreking begonnen. Belangrijk hulpmiddel daarbij is het “whiteboard”, maar dit is helaas niet een “Ikea” inklapbaar exemplaar, maar meer van een stoer XXL-formaat dat in de directiekamer van Philips niet misstaat. Vandaar dat er ook alleen in de “bus” van Barry plek gevonden kon worden om dit onmisbare attribuut mee te slepen.

Maar de eerlijkheid gebiedt te bekennen dat de voorbereiding goed en gedegen was en de jongens waren inderdaad meer dan wakker! Op een prachtig, kort gemaaid, veld onder heerlijke zomerse omstandigheden gaat vv Drachten enorm goed van start. Het eerste kwartier is een lust voor het oog. Pressing, goede combinaties, positiewisselingen en vooral veel kansen….IJVC weet niet hoe ze het hebben.
Het duurt (pas) tot de de 10e minuut dat Erwin (na een eerdere gemiste kans) de 0-1 kan aantekenen. Daarna weer kans op kans: Middenvelder Jay met een goed schot en in de 15e minuut Martijn na een  passje van Jochem alleen voor de keeper.
De goed spelende Jay krijgt in de 20e minuut de bal op rechts halverwege de helft van de tegenstander, geeft voor….en de voorzet belandt zo over de keeper in de linkerbovenhoek: 0-2.
Jay moet helaas dan opgeven met een rugblessure en Boelo valt in. Een hoekschop van Drachten wordt vlak daarna door Kelvin keihard onderkant lat geschoten, terug in het veld helaas.
Dan kopieert de linksvoor van IJVC de actie van Jay en valt zijn voorzet onverwacht via de binnenkant paal achter onze keeper Jesse in het doel: 1-2. Een domper voor een oppermachtig vv Drachten.
Maar in de 38e minuut stelt Martijn na geklungel in de achterhoede van IJVC orde op zaken en maakt de meer dan verdiende 1-3.
Toch is het weer de razendsnelle linksvoor (nr. 8) van IJVC die met een afstandsschot in de laatste minuut voor rust de 2-3 aantekent. In de 1e helft wist deze uitblinkende speler van IJVC nog wel eens te ontkomen, maar in de 2e helft moest hij toch zijn meerdere erkennen in de razendsnelle back van Drachten: Daniel en Davey.  

De 2e helft beging wat rommelig en Karim valt in voor rechterspits Lykele. Maar dan begint het bij Drachten weer te lopen en wordt er gas gegeven: Borre komt door, maar schiet op de voet van de goed keepende doelman van IJVC. Davey geeft na ca. 10 minuten voor, Karim kopt, maar de keeper redt weer.
Dan meerdere kansjes voor Drachten, maar het duurt pas tot rond de 25e minuut als Borre op randje buitenspel doorkomt en de meer dan verdiende 2-4 aantekent.
Pieter valt daarna in voor Martijn. Kansen zijn er vervolgens voor Boelo (ook weer op de keeper) en  Davey, die goed speelt en keer op keer goed doorkomt: Zijn mooie actie had een mooiere afronding dan het schot over verdient!
Na ca. 35 minuten speelt Borre zich weer randje buitenspel vrij en kapt ook de keeper uit: 2-5.
Boelo geeft daarna nog even extra gas, pakt een bal goed af en zet Erwin vrij voor de doelman: 2-6.

VV Drachten O17-1 bekroont een zeer goede wedstrijd met een puike overwinning, die met wat meer overtuiging en zorgvuldigheid ook richting dubbele cijfers had kunnen gaan.
Maar dat doet IJVC met een goede doelman en toch de wil te blijven gaan en zich niet in te graven wellicht te kort.

Volgende week al een vroege topper in het seizoen tegen SC Franeker O17-1 thuis om 14.30 uur. Hierbij een oproep aan een ieder onze jongens te komen steunen. Ze verdienen het en het wordt vast (weer) een hele leuke pot voetbal.

Jouke de Vries

FaceBook  Twitter